August 24, 2023

Perenner - Plantering och skötselguide

Perenner utgör stommen i en rikblommande trädgård. Att de återkommer år efter år gör dem till ett hållbart val, och de är ofta lätta att föröka genom sticklingar, avläggare eller delning. Deras stora variation i färger och blomningstid skapar en levande trädgård i ständigt förändring.

Perenner - Plantering och skötselguide

När kan man plantera perenner?

Det går bra att plantera perenner under hela säsongen. Vid höstplantering krävs ofta inte lika mycket vattning då temperaturen är lägre och det är fuktigare i marken. Perenner med låg härdighet kan med fördel planteras på våren så de får en säsong att rota sig innan vintern kommer.

Bra att tänka på

1. Vart  växten ska stå och hur mycket sol får platsen under dagen. Uppskatta antalet timmar. 0-3 tim är skugga. 3-6 tim är halvskugga. Full sol är allt över 6 tim

2. Är jorden torr, sandblandad och väldränerad eller fuktig, mullrik eller kanske lerig? Är det en vindutsatt växtplats eller blir det stående vatten?

3. Att veta hur stor växten får bli när den är färdigvuxen hjälper till att välja rätt växt för den tilltänkta platsen.

4. Hur mycket tid man vill lägga på skötsel, bevattning och beskärning gör att man kan hitta rätt växt för den som gillar att påta i trädgården eller önskar något mer underhållsfritt. 

5. Välj växter som blommar vid olika tider på säsongen eller när man vill njuta av sin trädgård, uteplats eller balkong. 

Jord

Det är enklast att välja växt efter platsen istället för tvärtom.De flesta perenner växer alldeles utmärkt i de flesta jordar som inte är extrema åt något håll. De jordar som består av styv lera och som är tunga, kan förbättras med kompost, barkmull och planteringsjord. Lätta jordar förbättras med torv, kompost samt planteringsjord med inslag av lera. 

Plantering

Vattna växten ordentligt innan plantering. Ett bra tips är att först placera ut växterna så att de täcker hela ytan med jämna avstånd.  Groparna ska vara väl tilltagna så att rotsystemet får ordentligt med plats. Jordklumpen ska sättas så att den kommer just under jordytan, tryck till jorden runt om och vattna ordentligt! 

Hur tätt ska man plantera?

En tumregel är att plantera med samma avstånd som plantans slutliga höjd. Om växten blir 70 cm hög bör den alltså stå med 70 cm avstånd till nästa planta. Vill man ha en rabatt som snabbt blir tät kan man givetvis plantera tätare och efter ca två-tre år flytta perenner om rabatten blivit ”för” tät. Läs på växtetikett för sortspecifik information ang. planteringsavstånd.

Plantera gärna i grupper av samma sort och sätter man udda antal, 3,5,7 osv. undviker man att det blir för symmetriskt. 

Kombinera växter med olika färg och blomningstid. Vackrast är att försöka hålla en rabatt i två till tre färger och låta blomningstiden täcka från tidig vår till höst. Då blommar rabatten alltid med någon eller några sorter!​

Generella planteringsavstånd

-> Kant- och stenpartiväxter: c/c 20-30 cm

-> Medelhöga rabattväxter: c/c 30-40 cm

-> Höga rabattväxter: c/c 50-70 cm

Vattning 

Man behöver sällan vattna längre än under den första säsongen efter plantering, endast under längre perioder av torka. Då ger man en ordentlig rotblöta, en 10 l vattenkanna per kvadratmeter är ett bra riktmärke. Rötterna söker sig med tiden längre ner i marken och de blir härdigare mot torka..

Näring   

  • Våren är en bra tid att gödsla i perennrabatten och täckning med bark eller färskt gräsklipp runt plantorna gör att fukten hålls kvar och motverkar ogräs.
  • Lämna perennerna orörda över vintern och klipp istället ner dem på våren. Låt klippet ligga kvar i rabatten som jordförbättring

Delning och omplantering

Många perenner mår bra av att  delas och planteras om med jämna mellanrum för att vara vackra och utvecklas väl. Man kan ofta se på växten när det är dags, då plantan dör ut i mitten, eller att tillväxt och blomning blir sämre. Detta brukar ske vart tredje eller vart fjärde år, men är olika från växt till växt. Vår eller sensommar är en bra tid för delning och/eller omplantering.