July 26, 2023

Orkidéer - Information och Skötselråd

Orkidéer är i allmänhet långlivade växter och med rätt skötsel kan de blomma i flera år. Denna livslängd gör dem till ett hållbart val som inomhusväxter. Det finns nästan 25 000 arter av orkidéer och de förekommer över hela världen. De vanligaste sorterna i handeln har sitt ursprung i Asien och Australien. Trots sitt rykte är många sorter mycket lättskötta. Läs mer vad du kan göra för att hjälpa dem trivas i ditt hem.

Orkidéer - Information och Skötselråd

Temperatur

Orkidéer trivs bäst i temperaturer mellan 18-25 grader. Undvik att placera orkidéer nära drag eller element eftersom plötsliga temperaturförändringar kan skada dem.

Ljus

De flesta vill ha allt ljus de kan få under höst och vinter (September-Mars), men undvik gassande sol under sommaren. Under vintermånaderna kan det vara nödvändigt att komplettera det naturliga ljuset med växtbelysning.

Luftfuktighet

Orkidéer föredrar högre luftfuktighet. I Sveriges torra inomhusmiljöer är det bra att öka luftfuktigheten runt orkidéerna. Det kan du göra genom att placera en bricka fylld med vatten och småsten under orkidéns kruka eller använda en luftfuktare. Det kan också hjälpa att spraya bladen då och då.

Vattning

Använd rumstempererat vatten och låt den torka upp mellan vattningarna. Ett bra tips är att sänka ner växten i vatten en stund men undvik att vatten blir stående i bladrosetten. Kan överleva veckor utan vatten om man är bortrest. Vattna oftare under varma perioder.

Näring

Orkidéer mår bra av regelbunden gödsling. Använd ett balanserat preparat för orkidéer och läs på förpackningen för rekommenderad dos. Tillför näring nder blomning i samband med vattning. På hösten och vintern kan du minska gödslingen till en gång i månaden.

Gå med i vårt community för växtälskare och ställ frågor till en växtexpert!

För specifika frågor eller problem med växtskötsel, kontakta din lokala trädgårdsbutik.Ta del av en stor gemenskap hos Odlamer och bli inspirerad av andra växtälskare!

Imitera naturen

Många orkidéer är epifyter, de lever uppe i trädkronor där de klamrar sig fast med sina rötter. Imitera deras naturliga miljö och ge dina Orkideer mycket ljus, men inte gassande sol. De gillar hög luftfuktighet och jord som är lätt och väldränerad,  inte tung och blöt. Doppa gärna rötterna direkt i vatten, eller duscha med sprayflaska. Undvik att duscha på bladen.