July 26, 2023

Guide till att välja klematis som är bäst för din trädgård

Klematis är en underbar klängväxt både att plantera för sig självt eller ihop med t. ex. Klätterrosor. De är uppdelade i grupper där Atragene, Viticella, Tidiga storblommiga-, och Sena storblommiga-gruppen hör till de vanligaste. Här kan du lära dig mer om vad du kan göra för att hjälpa dem trivas och vilka sorter och växtsätt som passar bäst för din växtplats.

Guide till att välja klematis som är bäst för din trädgård

Bra att tänka på

1.Vart  växten ska stå och hur mycket sol får platsen under dagen. Uppskatta antalet timmar. 0-3 tim är skugga. 3-6 tim är halvskugga. Full sol är allt över 6 tim

2. Är jorden torr, sandblandad och väldränerad eller fuktig, mullrik eller kanske lerig? Är det en vindutsatt växtplats eller blir det stående vatten?

3. Att veta hur stor växten får bli när den är färdigvuxen hjälper till att välja rätt växt för den tilltänkta platsen.

4. Hur mycket tid man vill lägga på skötsel, bevattning och beskärning gör att man kan hitta rätt växt för den som gillar att påta i trädgården eller önskar något mer underhållsfritt. 

5. Välj växter som blommar vid olika tider på säsongen eller när man vill njuta av sin trädgård, uteplats eller balkong. 

Gullklematis - Sena småblommiga

Läge

Klematis trivs utmärkt i sol eller halvskugga, där solen vandrar under dagen eller där växten är delvis skuggad av buskar eller träd. Klematis är känsligast vid basen och rothalsen och vill stå med “fötterna i skugga”. Många småblommiga sorter trivs även bra i skugga. Plantera gärna i en rabatt där högre buskar och perenner kan skugga rötterna. 

Montana klematis tidiga småblommiga

Härdighet

Zon 1-6 beroende på sort och art. Vissa sorter som ‘Albina plena’ (Atragene) är mycket härdiga och kan klara upp till zon 7. Undvik platser med stående vatten och se till att det är hål i botten om du planterar i kruka. Läs på etikett för specifik information ang. härdighet.

Little Mermaid - Tidig storblommiga

Växtsätt och storlek 

De flesta klematis är klättrare och med hjälp av bladskaften slingrar de sig gärna mot en spalje, en båge eller ett torn. 

Vissa sorter kan växa upp till 12 meter, men de flesta blir mellan 2-4 m höga. 

Helbladig klematis (Integrifolia-gruppen) växer mer som en buske, blir ca 1m och passar utmärkt i perennrabatten ihop med rosor och andra växter. Klematis är också utmärkt som marktäckare. 

Mazury - Sena storblommiga

Blomning och färger

Klematis erbjuder en stor blomvariation med små, stora, fyllda eller enkla blommor och i sortimentet finns sorter som blommor under tidig vår till andra som pågår långt in på hösten. 

När det gäller blomfärg så finns vit, rosa, blå, röd och gul i olika nyanser och kombinationer. Ofta med skiftningar med mörkare ton i mitten och med ljusare bladkanter. Klematis är indelade i grupper och finns i flera hundra olika sorter.

Tidiga Småblommiga Klematis

Atragene - Alpklematis, Koreaklematis, Kronklematis, Pagodklematis, Sibirisk klematis

Montana - Bergklematis

Sena Småblommiga Klematis

Flammula - Höstklematis, Styvklematis, Vippklematis

Heracleifolia - Trumpetklematis

Integrifolia - Helbladig klematis

Tangutica - Gullklematis

Texensis - Lyktklematis

Viorna - Brun klematis, Coloradoklematis, Urnklematis

Vitalba - Skogsklematis, Stjärnklematis

Viticella - Italiensk klematis

Tidiga storblommiga Gruppen

Sena storblommiga Gruppen

Beskärning

Klematis är indelade i tre beskärningsgrupper beroende på om de blommar tidigt eller sent, samt om om de blommar på års- eller fjolårsskott. Läs på etikett för specifik information ang. beskärning

Beskärningsgrupp 1

Beskärningsgrupp 1 - Klematis

Denna grupp blommar huvudsakligen i Maj-Juni och på knoppar som sitter på fjolårsskott och behöver lite till ingen beskärning. Avtar blomningen och växten ser risig ut, beskär man den ner till ca 50 cm  i Juli-Aug, efter att den har blommat. 

I denna grupp ingår bla. Atragene-klematis, Montana-klematis

Beskärningsgrupp 2

Beskningsgrupp 2 - Klematis

Denna grupp blommar huvudsakligen i Juni-Juli, både från nya årsskott och från fjolårsved. Behöver bara putsas lätt på våren och efter blomning beskärs istället stänglarna ned till hälften.  Sedan blommar de ytterligare en period i Aug-Sept med ny tillväxt.

I denna grupp ingår Tidiga Storblommiga-Gruppen

Beskärningsgrupp 3

Beskärningsgrupp 3 - Klematis

Denna grupp blommar i Juli-September på årsskotten och här beskär man ner klematisen till 10-20 cm varje år för att stimulera ny tillväxt. 

I denna grupp ingår bl.a Sena Storblommiga Gruppen, Integrifolia, Tangutica, Texensis, Viticella

Jord

  • Klematis vill ha mullrik, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Blanda gärna befintlig jord med planteringsjord eller rosjord. 
  • Vattna plantan så att den är fuktig vid plantering och gropen får gärna vara 40 cm bred och djup. 
  • Klematis mår bra av att planteras 5-10 cm djupare än vad den står i krukan man köper den i. Vattna minst en gång i veckan under första året, därefter under torra och varma perioder. 
  • Vid höstplantering krävs mindre vattning men då ges vatten varje vecka under följande års vår och sommar.