July 26, 2023

Lyckas med dina krukväxter

Skapa en grön oas i ditt hem med hjälp av vår guide till glada krukväxter. Här kommer några enkla tips för att lyckas!

Lyckas med dina krukväxter
Välj rätt plats för dina krukväxter

Växtplats

Växter har olika ljusbehov, de flesta trivs i fönster som vetter mot öster eller väster. Där får de gott om ljus utan att det blir gassande sol. Använd ditt söderfönster till kaktusar eller solälskande suckulenter. Placera växter som vill ha mindre ljus längre in i rummet eller i ett fönster mot norr.

Vatna dina krukväxter

Bevattning

Övervattning är en av de vanligaste orsakerna till kortlivade växter. De flesta vill ha jämn fuktighet i jorden och lätt upptorkning mellan vattningarna, varken torrt eller blött med andra ord. Det bästa sättet att kontrollera fuktnivån är att sticka ett finger i jorden. Du kan också använda en växtvårdsapp som Odlamer för att ställa in regelbundna bevattnings påminnelser och lägga till nya växter till din samling.

Att ge näring till dina växter

Näring

Dina växter är hungriga när de är törstiga. Ge flytande gödningsmedel i samband med vattning under växtsäsongen (vår till sommar) enligt anvisningarna på förpackningen. Minska eller sluta gödsla under vintern när växterna är i en vilande fas.

Beskärning för god tillväxt och skötsel

Omplantering

Vissa växter gillar att stå trångt i krukan, t. ex. Monstera, men de flesta mår bäst av att planteras om vart eller vartannat år. Välj en kruka som är något större än den nuvarande och plantera upp med ny jord anpassad för din växt. Behoven på jord skiljer sig om det är en orkidé, kaktus eller en alokasia.  

Tecken på att det är dags 

  • Jorden i krukan är kompakt och har torkat in från kanterna. 
  • När man lyfter upp växten är utsidan på klumpen täckt av rötter.
  • Rötterna börjar ta sig ut ur hålet i botten.

Rätt tid och kruka är viktigt vid omplantering

Övervintring

Övervintring för din växter

Växter trivs med jämn temperatur och de flesta vill ha minst 18 grader. Undvik kalldrag från fönster och balkongdörr, och direkt placering intill eller ovanför element. Under de mörka vintermånaderna kan man vara mer försiktig med vattningen, till ljusälskande växter kan man ge stöd med växtbelysning.

Lycka till med dina nya växter när du skapar en frodig och levande fristad inomhus.