August 24, 2023

Hibiskus skötselguide

Praktfull krukväxt som tros härstamma från tropiska Asien. Med friskt grönt bladverk och bedårande blommor, från tidig vår till sen höst, är det en mycket omtyckt och odlingsvärd växt. Här kan du lära dig mer om vad du kan göra för att hjälpa dem trivas i ditt hem.

Hibiskus skötselguide

Temperatur och luftfuktighet

Hibiskus trivs bäst i ett varmt och fuktigt klimat och kan med fördel ställas ut på sommarhalvåret då inomhusluften oftast är torrare. Dessa sorter är inte vinterhärdiga och skall tas in och gärna stå ljust och i rumstemperatur eller svalare under vinterhalvåret.

Ljus

En solälskande växt som vill stå varmt och ljust, gärna i fönster mot söder eller väster. Under sommaren kan man undvika direkt gassande sol.

Vattning

Med sina stora blad är det en törstig växt som trivs med jämnfuktig jord och vill inte torka ut mellan vattningarna. Använd gärna kruka med hål i botten för att undvika stående vatten och att det blir för blött.

Näring

Ge gärna flytande näring under perioden samband med vattning under perioden april till september då den växer och blommar som mest.

Jord och omplantering

  • Våren är en bra tid för omplantering. Ett gott tecken är när hela krukan är fylld med rötter eller när det letar sig ut i botten på krukan. Ett tillskott av näringsrik jord och en större kruka ger bättre tillväxt  och en större planta. 
  • Plantera i mullrik och näringsrik blomjord med god struktur. Man kan med fördel blanda leca kulor, perlite eller fint grus för att göra den luftigare. Är jorden för fin blir den lätt kompakt och det är lätt att man övervattnar då den håller mycket vatten. 

Bra att veta

  • Enkelt att föröka: Toppa din hibiskus på våren för en tätare planta och använd som sticklingar till nya plantor. 
  • Blommar på årsskotten: Beskär på höst eller tidig vår för att undvika att klippa bort blomknoppar.
  • Låt den stå: Blommorna vänder sig mot ljuset och snurrar man på plantan så kan knoppar och blommor trilla av. 
  • Luftfuktighet: För att öka luftfuktigheten runt plantan kan man ställa en skål eller vas med vatten bredvid, och under vintern kan man ge plantan en lätt dusch med sprayflaska.