July 16, 2023

Guide för att välja rätt hortensior för din trädgård

Hortensior är vackra blommande buskar som är kända för sina stora blommor. De är populära i trädgårdar på grund av sina livfulla färger och förmåga att trivas i en mängd olika klimat. Vi delar med oss av våra tips för att välja rätt hortensior för ditt trädgårdsklimat, dina personliga och preferenser.

Guide för att välja rätt hortensior för  din trädgård

Läge

När det kommer till solljus gör sig många hortensior bättre i halvskugga eller där ljuset kan strila ner genom skuggande trädkronor. Vippshortensior klarar ett soligt läge. För att förhindra uttorkning är ett vindskyddat läge att föredra. Strömmande ljus i vandrande skugga är idealiskt för de flesta arter.

Trädgårdshortensia


Härdighet

Zon 1-7 beroende på sort och art. Vissa sorter, som Hydrangea macrophylla och Hydrangea paniculata, kan trivas i ett brett spektrum av klimat. Skydda den nyplanterade hortensian med vintertäckning som kompost eller lövkompost. Detta är särskilt viktigt under de första åren, innan rötterna har gått ner och rotat sig ordentligt.

Vipphortensia /Syrenhortensia


Växtsätt och storlek

Tänk på hortensiasorternas växtsätt och storlek för att säkerställa att de passar bra i din trädgård eller vald planteringsplats.

Hydrangea macrophylla (Trädgårdshortensia) och Hydrangea paniculata (Vipphortensia) kan båda växa som buskar med varierande höjd och bredd beroende på sort.

Hydrangea arborescens (Vidjehortensia) tenderar att vara mindre och buskigare medan Hydrangea petiolaris är en klätterväxt som kan fästa sig vid väggar eller staket.

Hydrangea quercifolia (Flikhortensia) är också en buske men har ett tydligt ekbladsformat bladverk.

Vidjehortensia


Blomstertyp och färg

Olika sorters hortensior har olika blomstertyper och färger.

Hydrangea macrophylla, allmänt känd som trädgårdshortensia, producerar stora, rundade blomkluster i färger från blått till rosa, beroende på jordens pH.

Hydrangea paniculata, även kallad Vipphortensia /Syrenhortensia, producerar långsträckta blomklasar som börjar krämvita och kan till slut bli lätt rosa.

Hydrangea arborescens, även kallad Vidjehortensia, har vanligtvis runda, vita blomhuvuden medan Hydrangea petiolaris (klätterhortensia) och Hydrangea quercifolia (Flikhortensia) har olika blomformer och färger.

Klätterhortensia

Beskärning

Olika hortensiasorter har varierande beskärningskrav. Trädgårdshortensia och Syrenhortensia kan med fördel beskäras selektivt för att kontrollera form och storlek. Vidjehortensia kan beskäras tidigt på våren, och klätterhortensia och flikhortensia kräver i allmänhet minimal beskärning.

Flikhortensia

Jord

Tänk på jordförhållandena i din trädgård. Trädgårdshortensia föredrar lätt sur jord, medan Syrenhortensia är mer anpassningsbar och kan tolerera ett bredare spektrum av jordtyper. Vidjehortensia och flikhortensia föredrar fuktig, väldränerande jord.