August 25, 2023

Citronträd skötselguide

Vackert fruktträd som för tankarna till sol och medelhavet. De första kända odlingarna i Europa fanns i Italien på 1400-talet, och den tros ha sitt ursprung i Kina och Indien. Här kan du lära dig mer om vad du kan göra för att hjälpa dem trivas i vårt klimat.

Citronträd skötselguide

Läge

Med rätt förutsättningar kan det bli ett stort träd och ge rikligt med frukt. Citronträd, likt andra medelhavsväxter, trivs bäst på en vindskyddad, varm och solig plats.

Härdighet

I södra Europa kan man odla citrus på friland men i Sverige går det utmärkt i stor kruka på altan, uteplats eller balkong.

Förvaras bäst ljus och svalt under vinterhalvåret. Inomhus gör den torra luften att växten ofta tappar alla bladen. Duscha bladen med jämna mellanrum och hitta en plats med jämn temperatur. Undvik drag från fönster eller element. Växthus, uterum eller garage med extra belysning är bra alternativ.

Växtsätt och storlek

Ett litet träd med upprätt växtsätt och bladverket är läderartat, blankt och mörkgrönt. Nya skott har gröna stammar och enstaka taggar är vanligt. Växer långsamt i vårt klimat men kan bli 2-4 m hög. Läs på etikett för specifik information.

Blomning och frukt

Blommar på våren i vita kluster med rosa undersida och fantastisk doft. Frukten kan ta lång tid på sig men låt den sitta kvar för att mogna på trädet. Om trädet inte blommar är vanliga orsaker varm vinterförvaring eller för mycket näring.

Beskärning

Citron är svagväxande och behöver endast försiktig beskärning. Beskärs på våren efter vinterförvaring.

Jord och plantering

Plantera i sandblandad, väldränerad jord, gärna med lågt pH. Välj en kruka med hål i botten för att undvika stående vatten. Jorden skall vara lätt fuktig, men inte blöt. Vattna regelbundet och låt den inte torka ut. Enkelt att använda flytande näring i samband med vattning.