July 26, 2023

Guide till att välja rätt rosor

Rosor är ett fantastiskt blommande inslag i trädgården eller på balkongen i en stor kruka. De är populära för sina livfulla färger och många gånger bedårande doft. Här kan du lära dig mer om vad du kan göra för att hjälpa dem trivas, vilka sorter och växtsätt som passar bäst för din växtplats.

Guide till att välja rätt rosor

Bra att tänka på

1.Vart  växten ska stå och hur mycket sol får platsen under dagen. Uppskatta antalet timmar. 0-3 tim är skugga. 3-6 tim är halvskugga. Full sol är allt över 6 tim

2. Är jorden torr, sandblandad och väldränerad eller fuktig, mullrik eller kanske lerig? Är det en vindutsatt växtplats eller blir det stående vatten?

3. Att veta hur stor växten får bli när den är färdigvuxen hjälper till att välja rätt växt för den tilltänkta platsen.

4. Hur mycket tid man vill lägga på skötsel, bevattning och beskärning gör att man kan hitta rätt växt för den som gillar att påta i trädgården eller önskar något mer underhållsfritt. 

5. Välj växter som blommar vid olika tider på säsongen eller när man vill njuta av sin trädgård, uteplats eller balkong. 

Louise Bugnet bukros

Läge

Rosor är ljusälskande växter och blommar som mest i full sol. Många sorter klarar även skuggig placering, läs på etiketten för sortspecifik information. Plantera i vindskyddat läge så håller blommorna längre. 

Iceber rabattros

Härdighet

Zon 1-8 beroende på sort och art. Vissa sorter som vresrosor (Rosa rugosa) är mycket härdiga. Underlätta genom att plantera djupt och vintertäcka rosor med löv eller granris. Undvik platser med stående vatten och ha hål i botten om du planterar i kruka. Läs på etikett för specifik information

Växtsätt och storlek

Tänk på rosornas växtsätt och storlek för att vara säker på att de passar i din trädgård eller där du tänker plantera dem. 

New dawn klätterros

Rabattrosor

har ofta ett upprätt växtsätt, blir 0,5 - 1,2 m höga och passar att plantera som låg häck, i grupper, som marktäckare eller i rabatten med lägre buskar och perenner. I denna grupp hittar man rosor som lämpar sig för kruka. 

Buskrosor

blir mellan 1- 1,8 m höga och nästan lika breda. Har ett bredare växtsätt och har ofta bågformade grenar. Passar utmärkt som solitärer eller friväxande häck. Alla sorter framtagna innan 1867 kallas gammaldags buskrosor. 

Klätterrosor

finns låga, ca 1,5 m höga och kraftigare, upp till 4 m höga. Planteras med fördel med stöd antingen mot en vägg, i en båge, torn eller pergola. 

Ingrid bergman tehybrid

Blomning och färger

Rosor finns i allt från ljusa till mörka färger. Från vitt, gult och ljusrosa till mörkare cerise, orange, och rött. Det finns till och med rosor som går åt blått och lila. Många skiftar färg beroende på ljus och läge och det går att hitta de flesta färger i alla storleksgrupper. 

Har du en favorit så plantera med buskar och perenner som kontrasterar och framhäver rosen ännu mer. 

Julia child ros trivs i krukor

Beskärning

Till detta behövs en sekatör och en grensax för kraftigare grenar. Börja med att ta bort döda och torkade grenar och klipp in att det är grönt.

- Rotskott bör klippas bort då det är en annan sort och kommer som det låter direkt från roten. De går ofta att särskilja från andra grenar. 

- På buskrosor och klätterrosor är detta oftast tillräckligt. De bör inte klippas ner de första åren och kräver oftast bara en rejäl beskärning ner till 30 cm om busken har blivit väldigt gles, blommar dåligt eller stora delar har frusit in eller tagit skada. 

- Rabattrosor beskärs ner till 20-30 centimeter för ett buskigare växtsätt och rikare blomning och detta sker i regel på våren, när björken börjar slå ut. 

Sekatör för ros beskärning
Grensax för kraftigare grenar

Jord och plantering

Rosor trivs bäst i lerhaltig, näringsrik jord med jämn fuktighet. Enstaka sorter klarar torrare förhållanden, läs på om specifik sort. 

- Spar befintlig jord och blanda upp med planteringsjord och/eller rosjord. 

- Gödsel till befintliga rosor ges på våren och fram till mitten på sommaren. 

- Rosen ska planteras ned 10 cm djupare än vad den står i krukan när man köper dem. Gräv en grop som är 50cm bred och lika djup. 

- Se till att det blir ordentlig kontakt mellan jord och jordklump och vattna ordentligt så att det går ner till rötterna. Ge vatten till dina rosor den första säsongen och därefter vid varma och torra perioder.