July 26, 2023

Alokasia - Information och Skötselråd

Det finns över 70 arter av Alokasia och har sitt ursprung i Sydostasien och på öarna Borneo och Filippinerna . Det dekorativa bladverket kommer med en stor variation av färg och form, och sorterna varierar i storlek, från några decimeter till flera meter höga. Här kan du lära dig mer och vad du kan göra för att hjälpa dem trivas. 

Alokasia -  Information och Skötselråd

Bra att veta

Växtsaften hos Alokasia kan orsaka hudirritation och magbesvär hos människor och är giftig för katter.

Läge

Växten trivs i varmt och ljust läge, från sol till halvskugga. Då utvecklas blad och bladfärg som bäst. De flesta sorter trivs bäst i ett ljust läge, men undvik fönster i söderläge med direkt solljus under sommarmånaderna. Alokasia vill ha en inomhustemperatur över 18 grader och vill inte stå i drag från fönster eller balkongdörr.

Jord

Alokasia trivs i lätt, mullrik och fuktighetshållande blomjord. Växten mår bra av att omplaneras i större kruka med 1-2 års mellanrum. Lecakulor i botten på krukan förhindrar att växten blir ståendes i vatten.

Vattning

Vill ha jämn fuktig jord och regelbunden vattning. Låt växten bara torka upp lätt mellan vattningarna. När de översta centimetrarna är torra i krukan är det dags att vattna igen. Alokasia är en tropisk växt och mår bra av en lätt dusch vatten med sprayflaska då och då.

Näring

De vill ha mer näring under perioder när tillväxten är som störst under vår och sommar, men kan med fördel ges flytande näring i samband med varje vattning.

Omplantering

Våren är en bra tid för omplantering. De mår bra att byta kruka vart eller vartannat år, med ett tillskott av ny jord och större utrymme. Ett bra tecken är om man lyfter upp växten och det är synliga rötter runt jordklumpen eller om rötter tar sig ut ur botten på krukan. 

Plantera upp med ny blomjord och i en kruka som är 2-4 cm större så att det finns plats för ökad tillväxt.

Dela för fler plantor

Alokasia förökar sig genom nya rotknölar och dessa går att dela till nya plantor. 

När ny skott sticker upp kan man försiktigt lyfta upp plantan och ta loss det med knölen och dess rötter. Plantera i en liten kruka och vattna. Var försiktig att inte skada rötterna hos moderplantan.

Vanliga växtproblem

Växten är känslig över/underbevattning och visar det genom att bladen gulnar. 

Gula eller bruna blad kan också tyda på köldskada. 

Alokasia kan liksom andra krukväxter drabbas av ohyra. De vanligaste är ullöss, spinnkvalster och trips. Får du ohyra på din planta så isolera den från andra växter. De flesta kan klämmas eller spolas bort med hjälp av vatten eller använd såplösning. 

Vanliga sorter Alokasia

  • Alocasia x amazonica ’Polly’ får blanka mörkgröna blad med vita bladnerver och lila undersida. Blir ca 30-60 cm hög och lika bred. Kallas för Amazonsköld på svenska. 
  • Alocasia zebrina har gröna, hjärtformade blad och zebramönstrade stjälkar. Blir ca 100cm hög. Svenska namnet är Zebrasköld
  • Alocasia macrorrhiza ‘Stingray’ har stora sköldlika blad med tydlig spets som liknar en stingrocka eller elefantöron. Friskt grön och kan bli upp till 20 m hög och 1m bred. 
  • Alocasia gageana ‘California’ har ett vackert bladverk med vågiga bladkanter. Stora blad med friskt grön färg. Svenskt namn är Kachinsköld.